Previsió
Metereològica

Data i hora oficials:
05:05 - 23/05/2018

Ajuntament de Saldes

Parc Natural del Cadí-Moixeró
Paratge Natural Interès Nacional del Massís del Pedraforca
Parc Aventura Pedraforca
Comparteix:     Enviar:   Imprimir:  

Saldes serà el primer municipi declarat Espai amb un Cel Nocturn de Qualitat

20-10-2016

El municipi desplegarà un Pla de Prevenció contra la Contaminació Lumínica, amb l’objectiu de mantenir i millorar les seves condicions

Saldes serà el primer municipi declarat Espai amb un Cel Nocturn de Qualitat.
La figura s’aplica en espais on es considera convenient preservar aquesta qualitat a causa de les seves singulars característiques.
El municipi desplegarà un Pla de Prevenció contra la Contaminació Lumínica, amb l’objectiu de mantenir i millorar les seves condicions.
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha iniciat el procés d’informació pública per declarar Saldes (Berguedà) com a primera zona denominada Espai amb un Cel Nocturn de Qualitat (ECNQ). Aquest distintiu garanteix que la zona gaudeix d’un medi natural d’una qualitat que permet observar amb nitidesa la Via Làctia i el desenvolupament d’ecosistemes de vida nocturna.
L’ECNQ és una figura de protecció derivada del Decret d'ordenació ambiental de l'enllumenament per a la protecció del medi nocturn, aprovat el 2015.
S’aplica en espais on es considera convenient preservar la qualitat del cel nocturn a causa de les seves singulars característiques, com ara els espais d'interès natural, els entorns d'observatoris astronòmics, o les àrees urbanes que inclouen parcs o zones enjardinades.
Saldes, degut a la seva situació en una vall als peus del Pedraforca, i entre la Serra del Cadí i la d’Ensija, amb muntanyes de més de 2.300 metres d’alçada, disposa de les condicions naturals i ambientals adients per poder lluir aquest distintiu de qualitat del medi natural nocturn. Els punts que opten a ser declarats com a ECNQ són la Plaça de l’Espà, i el Mirador de Gresolet, tot i que tot el terme municipal disposa d’una qualitat entre molt bona i excel·lent. Ho ha determinat el pla que avalua les condicions ambientals i lumíniques de l’indret, desenvolupat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Diputació de Barcelona, i validat per la Direcció general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic.
El municipi desplegarà un Pla de Prevenció contra la Contaminació Lumínica per mantenir i millorar les seves condicions. El pla detalla accions de difusió ciutadana, inversions per a la renovació de l’enllumenat, i d’altres de caire informatiu, natural, o turístic.

Imatges
El Pedraforca, des de Saldes. Autor: Antoni Selva. Agrupació Astronòmica de Sabadell.
Vols rebre els titulars, l'agenda d'activitats i els anuncis oficials a la teva bùstia de correu? Apunta't-hi

Ajuntament de Saldes

CIF: P0818900C

Plaça Pedraforca, s/n

93 825 80 05

E-Mail: saldes@diba.cat

Amb la col·laboració de