Previsió
Metereològica

Data i hora oficials:
20:56 - 18/01/2022

Ajuntament de Saldes

Comparteix:     Enviar:   Imprimir:  

Palomera - Pleta de la Vila

Palomera o Pleta de la vila es troba situat al sud-est de Saldes i a uns 1440 metres d'altitud, rodejada per cingleres. Al cim, d'uns 60x40 metres, hi figuren una sèrie de terrasses artificials on s'aprecien restes d'antigues construccions del segle XIII- XIV. A la base d'aquesta penya també s'aprecien restes d'edificacions, alguna d'elles aprofitant una balma natural per sostre. Es tracta d'una zona caracteritzada per boscos i per terra argilosa.
 
El Roc de Palomera era un poble de pastors sorgit en èpoques de inseguretat. Segons les exavacions realitzades, tenia una estructura allargada i lleugerament angulada, formant un sol carrer amb cases a banda i banda. Els pobladors es dedicaven majoritàriament a la cria de bestiar oví, però l'increment de població dels segles XII i XIII va afavorir nous establiments i cultius en aquesta zona. D'aquí el fet que durant alguns trams dels senders que s'hi troben, poguem veure diverses coves que es feien servir per aixoplugar el bestiar i els seus pastors. 
 
Un dels senders que ofereix aquest espai natural, recorre una petita part de la Riera Salada (que dóna lloc al nom de Saldes). El seu naixement es troba al nord de la Serra d'Ensija i més avall s'ajunta amb la Riera de Gresolet. Com el seu nom indica l'aigua és salada amb una concentració superior als 20 grams per litre d'aigua. Això és degut a que neix de la base d'un talús en forma de brollador, format per roques, capes de gruixos i sal mineral.

Per arribar en aquest espai natural, cal seguir la carretera de Saldes direcció a Gósol. A uns dos quilòmetres aproximadament, trobareu un cruse a mà esquerra que indica a "Vallcebre, Serra d'Ensija, Pleta de la Vila i Refugi Delgado Úbeda" (carretera asfaltada). A quatre quilòmetres, arribarem a l’àrea de la Pleta de la Vila o Palomera. En aquesta zona boscosa hi trobareu una zona recreativa amb taules i llocs per a poder fer-hi brasa, el Parc d’Aventura Pedraforca i una xarxa de senders en el Medi Natural.

Enllaç al Document "Com arribar a Palomera"

Enllaç a la Prevenció d'Incendis - Pla Alfa

NOTA: Queda totalment prohibit fer foc a les àrees recreatives precintades pels agents rurals!

Recordar als visitants que el "Decret 64/1995, de mesures de prevenció d’incendis forestals; article 15, paràgraf a, estableix que es podrà fer focs d’esbarjo durant el període comprès entre el 15 de març i 15 d’octubre dintre de les àrees recreatives sempre que s’utilitzin fogons de gas o barbacoes d’obra amb mataguspires”. Veure document

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 17/07/2015 - 11:02:20

Ampliar mapa
Imatges
Vols rebre els titulars, l'agenda d'activitats i els anuncis oficials a la teva bùstia de correu? Apunta't-hi

Ajuntament de Saldes

CIF: P0818900C

Plaça Pedraforca, s/n

93 825 80 05

E-Mail: saldes@diba.cat

Amb la col·laboració de