Itineraris del Medi Natural de Palomera

Dificultat: Fàcil

Durada: Segons el recorregut escollit, des de 15 minuts fins a poc més de dues hores.

Desnivell: Se surt d'una alçada de 1600m i es descendeix fins als 1400m per tornar a pujar fins als 1600m inicials

Accés en cotxe: Sortir de Saldes en direcció a Gósol. A uns 2 km s'arriba al Coll de la Trapa (senyalitzat) a on s'ha d'agafar un trencant que va a Vallcebre. A 4,1 km d'aquest trencant es troba l'indret conegut com a Palomera o Pleta de la Vila així com el Parc d'aventures de Palomera o "Pedraforca Parc Aventura". Una pergola de fusta a l'esquerra de la carretera just uns metres abans d'arribar a l'aparcament del Parc d'aventures ens situa al començament dels itineraris. Es pot començar en sentit contrari a les agulles del rellotge des del costat de la recepció del Parc d'aventures on trobarem un panel amb el plànol i les senyals de direcció per començar i deixar la pèrgola, equipada amb bancs i fotografies i textos explicatius, per al final.

Es pot anar a peu des de Saldes seguint la ruta 23 “De Saldes a Palomera” editada pel Consorci de Turisme de l’Alt Berguedà (demaneu informació a l’oficina de turisme o mireu de trobar-la a la secció “senderisme” o www.elbergueda.cat)

Senyalització: Marques de color TARONJA (trams compartits amb d'altres itineraris que poden, ocasionalment, estar senyalitzats amb color verd-blanc o groc. No feu cas d'aquestes marques). Senyals verticals en els punts clau i, de tant en tant, uns pals de fusta de mig metre d'alçada amb un triangle taronja en el seu cap que ens indica que el camí canvia sobtadament d'orientació.

Descripció:

Es tracta d’un itinerari dividit en tres rutes anomenades “Riera Salada”, “Bosc de Palomera” i “Fauna de Palomera”. El recorregut més llarg, que inclou els tres sectors, es fa en poc més de dues hores.

L’itinerari compte al llarg de tot el recorregut amb uns plafons descriptius tant de l’entorn com de l’impacte de l’activitat humana sobre aquest a causa de l’explotació dels seus recursos. S’han construït miradors i ponts penjants i s’ha esglaonat tram més fort de pujada equipant-la, a més, amb passamans de corda per facilitar l’ascens (sempre que es faci l'itinerari en sentit contrari a les agulles del rellotge; en el sentit de les agulles aquest tram serà de baixada obviament).

Les restes més antigues d’activitat humana que hi trobarem són les ruïnes del poblat fortificat de Palomera (segles X-XV) i les d’un mas del segle XI utilitzat posteriorment per tancar el bestiar.

Trobarem descripcions sobre l’aprofitament de la fusta i l’impacte dels diferents tipus de camins d’accés al bosc, ja sigui per treure fusta, per desplaçar-s’hi o, com en aquest cas, per lleure.

Des d’un dels miradors veurem els canvis en el paisatge que ha provocat l’explotació minera a cel obert en la veïna muntanya del Pedraforca. També veurem els dics que s’han hagut de construir als torrents per aturar l’erosió i evitar que l’embassament de la Baells s’ompli de sediments.

Tot això ho trobarem explicat en diversos plafons informatius, en un recorregut enmig d’uns hàbitats excepcionals i de gran bellesa, on no podem deixar de destacar la Riera Salada, que dona nom al poble de Saldes i on podem trobar algues pròpies de medis marins, d’aquí l’aspecte tèrbol de les seves aigües només de néixer.

Aquests itineraris els va realitzar el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya l’any 2010.

Darrera actualització: 13.04.2021 | 10:25