Castell de Saldes

Situat als peus del Pedraforca i enclavat sobre una cinglera. Va ser construït al segle XI. Cal destacar-ne l'edifici fortificat i l'església del castell, dedicada a Santa Maria.

El castell de Saldes, que es troba documentat a partir del segle XII, fou patrimoni dels comtes de Cerdanya i, posteriorment, es convertí en residència dels barons de Pinós.

Des de la seva ubicació privilegiada als peus del Pedraforca, perfectament identificada amb l'entorn, podem gaudir d'una contemplació excepcional del massís i de la vall i dels confins que l'horitzó retalla amb la blavor verda de muntanyes que es confonen amb el cel.

A l'interior d'aquest recinte emmurallat o de la gran sala del segle XIII que roman dempeus; i a dins de l'església que s'obre a tramuntana (sota la tendra mirada d'una verge absent, robada sacrílegament durant la guerra civil de 1936 i substituïda per una reproducció albina de Montserrat), els saldencs i visitants sentim, cada dia de l'any, però principalment el 25 de març, dia de la festivitat de Santa Maria del Castell, la regressió temporal, el retorn a l'època feudal i el pes de la llegenda.

Conserva encara una part de les muralles exteriors, l'església de Santa Maria i el pati. També hi destaca una gran sala del segle XIII, coberta amb volta apuntada i amb porta d'arc de mig punt.

L'ermita de Santa Maria del Castell és una petita església, de la qual es tenen notícies des del segle XIII quan era l'església del castell. Consta d'una petita nau rematada per un absis ovalat i coberta amb volta apuntada. La porta es troba orientada cap a tramuntana, fruit de les reformes fetes en el segle XVII. Cal destacar la paret sud a on encara es pot veure l'antiga porta d'entrada. El campanar de la torre està constituït amb planta quadrada que era utilitzat com a torre defensiva.

L'Ajuntament de Saldes, durant l'any 2002, dugué a terme una fase important de l'obra de consolidació i restauració del Castell amb els seus propis recursos i les subvencions atorgades pels Departaments de Cultura i de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya. 

El dia 25 de març, Santa Maria del Castell, els habitants del poble s'hi apleguen per a fer-hi la celebració, tot cantant els Goigs de la Mare de Déu del Castell (Parròquia de Saldes, Bisbat de Solsona)

Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 08.04.2021 | 13:21