Centre Astronòmic del Pedraforca

El Centre Astronòmic del Pedraforca està compromès amb la divulgació i la descoberta del cosmos. Compta amb dos telescopis (astronòmic i solar) i un planetari digital de darrera generació.

L'objectiu és oferir diferents activitats de descoberta del cosmos per a tot tipus de públic (famílies, escoles, instituts) i que aquestes esdevinguin experiències que ens ajudin a saber-nos una mica més... part del cosmos.

També vol oferir conferències i cursos de formació en matèria d'astronomia per a professionals de la docència.

Activitat Descoberta del Cosmos

Experiència de descoberta del cosmos que combina ciència i mitologia.

Una sessió de planetari digital ens portarà univers endins, coneixerem els objectes que resten ocults en l'intimidat del cel profund. Seguidament, amb el telescopi tindrem l'oportunitat d'observar-los en directe. Finalment, bo i gaudint de l'espectacle de cel nocturn de Saldes, identificarem constel·lacions amb l'ajuda d'un làser i explicarem algunes de les seves llegendes.

Activitat Les estrelles, maternitat de vida

Aquesta activitat proposa un viatge a l'interior de les estrelles, què són, com s'originen, com evolucionen, quins "secrets" s'amaguen en el seu nucli i finalment, quina relació tenen amb la vida i amb la matèria que ens envolta. Seguidament amb el telescopi solar de llum H-Alfa del centre, es tindrà l'oportunitat de fer una observació directa del sol i identificar unes protuberàncies que s'eleven centenars de milers de quilòmetres per sobre la cromosfera. L'activitat acabarà amb un petit taller, la construcció d'un simulador solar que ens ajudarà a entendre la posició del sol en funció de la latitud i l'època de l'any.

Cel nocturn de qualitat

Els espais amb un cel nocturn de qualitat (ECNQ) són àrees que han mantingut uns certs nivells de qualitat del cel nocturn i que per les seves singulars característiques, es considera convenient atorgar-los un distintiu. La declaració dels espais amb un cel nocturn de qualitat, que es fa per resolució del Director o la Directora General competent en matèria de contaminació lumínica, ha d'incloure la delimitació de l'àrea que es declara i l'aprovació d'un pla de prevenció de la contaminació lumínica amb l'objectiu de mantenir i millorar les seves condicions.

Amb la resolució TES/37/2017, de 20 de gener, es declaren dos espais amb un cel nocturn de qualitat al municipi de Saldes; el Mirador de Gresolet i la Plaça de l'Espà.

El conjunt del municipi es troba situat en zona E1 que és una zona de màxima protecció envers la contaminació lumínica.

Carrer Santa Bàrbara s/n - 08697 Saldes - Barcelona (Catalunya)
Nom de contacte: Salvador Puigmartí - Cuiol Nature
Telèfon: 686687042
Adreça electrònica: cuiolnature@gmail.com
Lloc web: www.centreastronomicdelpedraforca.com/
Horari:  
Reserves a traves de la pàgina web: www.centreastronomicdelpedraforca.cat
Places limitades.
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 13.11.2023 | 18:32