Dolmen de Molers

És un dels megàlits més importants del Berguedà que data de 1.800-1.400 a.C .

Es tracta d'un monument funerari col·lectiu format per una cambra pentagonal i una gran llosa de més de vuit tones com a coberta. Està situat a dalt d'un gran túmul de més de vint metres de diàmetre.

Ha sigut objecte de combroses espoliacions i d'un greu deteriorament al llarg dels anys.

Va ser excavat per primera vegada l'any 1920 per Mn. Joan Serra i Vilaró, que hi va trobar un aixovar funerari compost per diverses peces, de les que destaquen fragments ceràmics, un ganivet de sílex blanc amorf i un anell de coure.

A finals del 2002 i principis del 2003 ha estat novament excavat i restaurat per la Societat d'Arqueologia del Berguedà, havent-hi trobat restes humanes d'almenys 20 persones, ceràmica amb decoració geomètrica i de nansa d'apèndix de botó, típica del grup cultural de la Polada, un fragment de ganivet de sílex i altres peces d'indústria lítica, així com elements d'ornament de petxina i ambre. Aquesta última intervenció arqueològica en el dolmen, també ha posat al descobert, una cambra més llarga i de diferent format a la que va `publicar Mn. Joan Serra i Vilaró, això ha permès restaurar el dolmen, de la forma que sembla que va ser l'original.

Aquest megàlit s'ha restaurat amb el concurs i la participació decidida i unànime de la Generalitat de Catalunya, de l'Ajuntament de Saldes i de la Societat d'Arqueologia del Berguedà.

El millor homenatge que hom pot retre a les generacions predecessores és la salvaguarda de la seva obra i la conservació en la memòria col·lectiva del nostre poble de la seva existència i la del lligam invisible i esglaonat de generacions complementaries i , a vegades, antagòniques, que defineixen la nostra identitat i conformen la nostra ànima com éssers vius que aspiren a ser i a existir.

Així doncs, el podem considerar un dels monuments prehistòrics més important de la comarca.

Es  troba situat  a una altitud de 1.225 metres, al terme municipal de Saldes, a prop del indret de Molers i a escassos metres de la carretera que va de Maçaners a Sales. El camí  per arribar-hi es troba just al costat del Cruse de " Cal Xisquet", per la carretera de l'Obaga.

Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 03.03.2022 | 09:55

Imatges