Palomera - Pleta de la Vila

Palomera o Pleta de la vila es troba situat al sud-est de Saldes i a uns 1.440 metres d'altitud, rodejada per cingleres. Al cim, d'uns 60x40 metres, hi figuren una sèrie de terrasses artificials on s'aprecien restes d'antigues construccions del segle XIII- XIV. A la base d'aquesta penya també s'aprecien restes d'edificacions, alguna d'elles aprofitant una balma natural per sostre. Es tracta d'una zona caracteritzada per boscos i per terra argilosa.

El Roc de Palomera era un poble de pastors sorgit en èpoques de inseguretat. Segons les excavacions realitzades, tenia una estructura allargada i lleugerament angulada, formant un sol carrer amb cases a banda i banda. Els pobladors es dedicaven majoritàriament a la cria de bestiar oví, però l'increment de població dels segles XII i XIII va afavorir nous establiments i cultius en aquesta zona. D'aquí el fet que durant alguns trams dels senders que s'hi troben, puguem veure diverses coves que es feien servir per aixoplugar el bestiar i els seus pastors. 

Un dels senders que ofereix aquest espai natural, recorre una petita part de la Riera Salada (que dóna lloc al nom de Saldes). El seu naixement es troba al nord de la Serra d'Ensija i més avall s'ajunta amb la Riera de Gresolet. Com el seu nom indica l'aigua és salada amb una concentració superior als 20 grams per litre d'aigua. Això és degut a que neix de la base d'un talús en forma de brollador, format per roques, capes de gruixos i sal mineral.

Per arribar en aquest espai natural, cal seguir la carretera de Saldes direcció a Gósol. A uns dos quilòmetres aproximadament, trobareu un encreuament a mà esquerra que indica a "Vallcebre, Serra d'Ensija, Pleta de la Vila i Refugi Delgado Úbeda" (carretera asfaltada). A quatre quilòmetres, arribarem a l’àrea de la Pleta de la Vila o Palomera. En aquesta zona boscosa hi trobareu una zona recreativa amb taules i llocs per a poder fer-hi brasa, el Parc d’Aventura Pedraforca i una xarxa de senders en el Medi Natural.

Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 03.03.2022 | 09:47