Sant Sebastià del Sull

El monestir del Sull es va construir a finals del segle IX per servir de lloc de retir del prevere Daniel, que també va ser qui va impulsar la construcció de la segona església de Saldes al 857 (de la que no en queda cap resta).

És un exemple únic del pre-romànic català per la planta circular de la seva església, la més antiga de que tenim constància. Constava d’una església rodona coberta amb una cúpula i un absis semicircular que està situat a l’est. Està envoltada per diverses estances i un petit habitatge. Sembla que al monestir, mentre va ser habitat, només hi residia una petita comunitat d’entre un a deu monjos.

L’any 1068 va ser incendiat per pagesos de Saldes, en protesta pels litigis relacionats amb l’ús de terres que el monestir reclamava com a pròpies (Després d’això, el compte de Cerdanya va obligar al pagesos a donar al monestir les terres que reclamaven). En unes excavacions fetes entre l’any 1971 i 1977 encara es van trobar vestigis d’aquest incendi.

El monestir va passar a dependre del monestir de Bagà i sembla que va estar més o menys habitat fins al segle XII. La desamortització, que va ser una llei del segle XIX que obligava a l’església a retornar a l’estat moltes de les seves propietats, sobretot monàstiques, va afectar també el monestir de Bagà, dispersant-se la comunitat de monjos i quedant abandonat també el monestir del Sull.

A finals del segle XIX, sobre les restes del monestir, s’edificà un mas que s’anomenà la Casa del Monestir, i que va estar habitat fins l’any 1910. Desprès la casa va quedar abandonada i amb el temps convertida en un munt de runa.

A les excavacions dels anys 1971 al 1977, es va enretirar totes les restes relacionades amb la casa posterior, deixant només les restes que corresponen al primitiu monestir, també es va excavar el cementiri que envoltava l’església i del qual encara es pot veure alguna tomba feta de lloses de pedra.

Està situat a 5 km de Saldes. En cotxe: prenent la pista forestal en direcció Gresolet (Santuari de Gresolet), a uns 3-4 quilòmetres aproximadament, un cop arribats al Refugi  Cal Ferrer, es desvia un camí a mà dreta que ens porta cap a Sant Sebastià del Sull.

Consulteu la ruta.

Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 03.03.2022 | 09:58