Vall de Gresolet

Gresolet i la seva vall, dins el parc natural, és un dels grans atractius naturals que pot oferir el Berguedà. Ha estat també un dels eixos de la història d’aquestes contrades.

És un indret d’especial singularitat que s’aixeca al vessant nord-oriental del massís del Pedraforca. Situat sobre les calcàries gristerroses del cretaci superior, gaudeix d’unes condicions climàtiques pròpies i clarament diferenciades de la resa del massís. La major humitat i les baixes temperatures han fet possible l’establiment de fagedes notables.

Des de Gresolet es pot admirar una magnifica vista de la paret nord del Pedraforca, una mica més amunt i trobem una gran fageda. Durant la tardor el seus boscos es tornen de mil colors.

El Santuari de Gresolet consta habitat des de l’any 1258 quedant desert al segle XIV en el qual es té coneixement que hi havia capella, essent centre de devoció mariana de tota la vall del riu Saldes. L’any 1377, el baró Galceran de Pinós va fer substituir l’ edifici romànic per un de gòtic. L’encàrrec va ser adreçat al mestre d’ obres de Berga, Mateu Boxera. A causa dels terratrèmols del segle XV va quedar enderrocada i data com a arruïnat de l’any 1499. La devoció cap a la Mare de Déu de Gresolet va fer que es duguessin a terme diverses restauracions del temple, de les quals la més important va ser la del 1887-1888. Durant la Guerra Civil es va perdre el retaule.

L'actual edifici i la veïna hostatgeria foren bastits al segle XVII. El santuari consta d’una nau amb capelles laterals, presbiteri quadrat amb el cambril de la Verge i Cor als peus de l’església. La Mare de Déu de Gresolet es conserva des del 1959. Es tracta d’una talla de fusta policromada del segle XIII, força ben conservada, de 55 cm d’alt que representa la Mare de Déu coronada i asseguda en un tron, que aguanta el Fill, també coronat, amb la mà esquerra mentre que amb la mà dreta dona la benedicció.

Cal destacar també la presència d'Arbres monumentals:

  • Avet de les Molleres
  • Faig de la Baga de Gresolet o Faig Setrill
  • Faigs del clot de l'Om I, II, III, IV
  • Faig Gros de les Molleres de Gresolet

A Gresolet s'hi accedeix:

  • Des de la C-16 s’hi accedeix per la ctra. B-400, agafant el desviament que hi ha a la dreta al inici del pont de Saldes (pista forestal).
  • Des de Saldes, un cop passat el pont, en direcció Guardiola de Berguedà, per la mateixa B-400, agafant el desviament que hi ha la esquerra al finalitzar el pont de Saldes (pista forestal).

Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 03.03.2022 | 09:55

Imatges