Pedraforca 360º

  • Distància: 16,47 km
  • Desnivell positiu: 913 m
  • Desnivell negatiu: 913 m
  • Desnivell acumulat: 1.826 m
  • Altitud màxima: 1.844 m

0:50       Coll de Font Terrers
1:30h     Font de la Roca
1:50h     El Collell
2:50h     Refugi Lluís Estasen
2:55h     Cruïlla PR-C 123.
3:45h     Coll de Jou.
4:30h     Carretera B-400
5:15h     Gósol (plaça Major)

La ruta surt de la plaça major de Gósol pel carrer Picasso, situat a la banda esquerra de l'ajuntament. En el primer carrer es gira a l'esquerra fins a la plaça d'Agustí Pere i Pons, on hi ha una font amb un cap de vaca o bou i un safaregi públic. Es deixa la plaça pel carrer de Cerdanya, que va pel costat mateix de la font safareig. S'acaba el carrer cimentat i es deixa la població pel carrer de terra que marxa per l'esquerra.

Es travessa el torrent dels Esganagats punt en què el camí fa un revolt i entra al fons d'una canal on creua un curs d'aigua que s'obre pas entre roques i continua per l'altra banda.

El GR desemboca a la pista que ja fa estona que es veu a un nivell més baix. Es continua per la pista cap a la dreta i amunt. Es passa per l'àrea de pícnic de Font Terrers, a l'esquerra es deixa la ruta del Pela-roques i es continua de dret per un prat. És la Font Terrers. La font és en una bassa d'aigua, al fons del prat; té quatre brolladors grans i alimenta la bassa. Es continua pel costat de la bassa de manera que sempre quedi a l'esquerra.

Es travessa la torrentera de la Coma dels Caners. Poc abans d'arribar-hi hi ha una bifurcació en la qual es deixa el camí que va recte i a l'esquerra. Passat el torrent s'entra en un bosc de pi negre molt transitat per les vaques, que hi ha anat obrint moltes traces. Aquí el PR que seguíeu des de Gósol se'n va cap a la dreta. Seguiu recte. Al llarg del tram anireu trobant diverses fites de pedres i múltiples bifurcacions que, l final, totes conflueixen en el mateix punt.

S'arriba a un gran prat vorejat de pi negre i d'escarpades cingleres rocalloses. Al sud es veu el massís del Pedraforca, al nord la Serra del Cadí, concretament el pic de la Costa Cabirolera. Cal que travesseu el prat i us dirigiu cap al nord-est i tot anant-vos desviant lleugerament cap a l'esquerra.

Travessareu per un pas entre les roques. A l'altre costat del pas s'obre la vall del riu Cerneres. Totes les muntanyes que es veuen sobrepasen els 2000 metres i la serra del Cadí, al nord, puja per damunt dels 2500. Creueu el pas i seguiu cap a la dreta per un camí que va planejant, mantenint la cota.

S'arriba a la font de la Roca. Hi ha una font i es tenen molt bones vistes sobre la vall, on es veuen algunes construccions derruïdes.

Més endavant travessareu dues canals paral·leles, molt seguides, per tal de continuar la ruta. Són torrenteres que baixen de Roca Roja, de 2034 metres que es té just a sobre. Finalment, es travessa una tercera canal que baixa ben bé de sota Roca Roja. El camí fins al Collell ja és un prat enorme sense més complicacions. El camí, a partir d'aquí és un xic inconcret; es pot passa per on es vulgui per tal d'arribar al coll.

S'arriba a un punt en què el camí que se seguia pel mig del prat va a confluir a una pista forestal que puja del fons de la vall que s'ha remuntat i ve de Josa de Cadí. Es segueix la pista en direcció a la dreta, cap amunt, fins arribar al Collell (1845m). Aquest coll és la divisòria d'aigües entre la conca del Llobregat i la del Segre. Pel vessant est baixa el torrent de les Molleres, que va pel cantó de Saldes cap al Llobregat. Pel vessant oest del coll s'escola el riu Cerneres que desaigua al tiu de Josa, i més avall la Vansa, afluent del Segre. La vista des del coll és privilegiada, sobretot sobre el Pollegó superior del Pedraforca. La pista s'ajunta amb la que ve del mirador de Gresolet i és la que seguireu a partir d'aquí. El Camí dels Bons Homes continua ascendint per la nova pista cap a l'esquerra. Començareu la baixada i al cap de cent metres deixareu un corriol a l'esquerra que us portaria fins al Santuari de Gresolet. En la pista passareu pel costat d'una font i d'uns coms a la dreta del camí i arribareu fins al punt on es troba el telefèric que serveix per subministrar aliments al Refugi Lluís Estasen. Cal que agafeu el corriol de la dreta que mena directament cap al refugi. La pista que deixeu us portaria fins a Saldes passant pel mirador de Gresolet que es troba a menys d'un quilòmetre.

El corriol de pujada us portarà fins a la Jaça dels Prats on hi ha el refugi Lluís Estasen. Continueu en direcció sud, seguint les marques del PR. Al cap de mig quilòmetre trobareu una bifurcació de corriols. Cal prendre el de l'esquerra que baixa suaument. Si continuéssiu recte aniríeu a parar a baix de l'enforcadura del Pedraforca. A partir d'aquí anireu vorejant el Pedraforca per un corriol estret que passa enmig d'un bosc de pins. El corriol desemboca en una pista més ampla on hi ha un monòlit i una font i des d'on es veu la paret del Roget. Seguiu per la pista principal i ben aviat en deixareu una a l'esquerra que us portaria a la carretera que va de Saldes al Mirador de Gresolet. Seguiu la pista que marxa cap a l'oest fins arribar als cels oberts del Coll de Jou.

Cal que travesseu els prats i seguiu per un corriol que són les restes de l'antic camí ral de Saldes a Gósol, altrament dit el camí dels Miners. Des d'aquí podreu contemplar unes bones vistes sobre l'Espà. El camí, molt pla, us deixarà a la pista de la gravera, sota mateix de la tartera de Gósol, des d'on ja només caldrà arribar fins a la creu per agafar la pista vella de Gósol i retornar a la plaça.

Darrera actualització: 09.04.2021 | 13:55